22 Eylül 2012 Cumartesi
100 Tarihi Lokanta
Ukalalık gibi olmazsa yeme-içme meraklılarının çoğunun duyduğunu tahmin ettiğim kitabımdan söz etmek istiyorum.Zaman zaman kitabın yazılış aşamasında yaşadıklarımı da yazacağım.Konuyla ilgili sorularınızı memnuniyetle cevaplarım.
Aslen Burdurluyum.Lokanta merakım ilk orada başladı.5 yıl babamla beraber bir lokanta işlettik.Şu kadarını söyleyeyim:dünyanın en zor işlerinden biri.Çünkü uyku hariç tüm zamanınızı alan bir iş.Hatta Anadolu'da şöyle bir söz var:
"Lokantacının parası pul,karısı dul!"
Anlayacağınız çok zaman alan bir iş o yüzden pek sosyal hayatınız olamıyor. Çok fedakar bir eşe sahip olmanız gerekir.Bir çok kişiden duyuyorum:ben bir lokanta açmak istiyorum diye.İki kere düşünmelerini öneririm.
Lokanta maceramdan sonra İstanbul maceram başladı.Zaten kitaba da bu dönemde hazırlandım.Evet önce ben hazırlandım,sonra kitabı hazırladım.Yazdım demeyi yanlış buluyorum.Çünkü onu ben yazmadım.Tarihi lokanta sahipleri yazdı,ben onların ağzından aktardım ve derledim.
Hazırlık,araştırma,gezi ve söyleşiler,görüşme çözümlemeleri,yazı,düzenleme,tasarım ve baskı aşamaları neredeyse iki yıl sürdü.Ekim 2010 da raflardaydı.Kitabı Cinius Yayıncılık bastı.Zeynep ve Diren'e buradan sonsuz teşekkürler.Çok kahrımı çektiler ,iki yıl geçti hala çekiyorlar :)
Bu arada birde ödül aldık.100 Tarihi Lokanta,Gourmand Awards tarafından 2010 yılının dünyada en iyi üçüncü rehberi olarak ödüllendirildi.(Gourmand Awards 2010 Best Guide 3rd.)
100 Tarihi Lokanta'nın hikayesi kısaca böyle.
Tanıdığım bir çok insanın lokanta açmak ve kitap yazmak gibi bir hayali var.Ben çok şanslıyım.Hem lokanta açtım hem de kitap derledim.Umarım herkes hayaline kavuşur.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
1 yorum:
Merhaba,
Türkiye'nin en eski 100 lokantası kitabınızı Isparta'da tesadüfen öğrendim. Çok önemli ve değerli bir çalışma sizi kutlarım.
Ben de yemek kitapları yazarıyım. Türk yemek kültürünü araştırmak için Türkiye'yi dolaşıyorum. (Isparta bizim 76. ilimiz oldu) Çalışmalarımızı lezzetler.com sitesinde yayınlıyorum.
Eğer izniniz olusa çalışmanızı kaynak belirterek lezzetler.com'da yayınlamak istiyorum.
Selam ve sayılarımla
Banu Atabay
Yorum Gönder